Lectia de pictura – Pin-Up

20 mart.

Misterioase, atragatoare si inocente in acelasi timp, celebrele Pin-up Girls provoaca dintr-o privire languroasa, fascineaza cu o sprancenele arcuite elegant si farmeca printr-un zambet rosu, seducator.

Pin-up Girl - acrilic pe panza / acrylic on canvas, A3 (42 x 29,7 cm)

Pin-up Girl - acrilic pe panza / acrylic on canvas, A3 (42 x 29,7 cm)

In perioada 1920-1970 a avut loc o adevarata inflorire a stilului, chiar daca termenul in sine de „pin up” (“pentru agatat”) a fost pentru prima oara folosit in Anglia, in 1941( cu toate ca fenomenul exista inca din anii 1890). Editorii de reviste si agentiile de publicitate cautau serviciile artistilor care puteau genera imagini memorabile pentru consumul de masa.

Sfarsitul anilor 1940 si inceputul anilor 1950 a fost perioada de maxima afirmare a desenatorilor de fete pin-up, precum binecunoscutii Gil Elvgren, Alberto Vargas si George Petty (ilustratorul calendarelor RIDGID, anii 50), dar si celor mai putini celebrii ca Art Frahm, Harry Ekman, Rolf Armstrong, Greg Hildebrandt, Earl Moran etc.

Ca regula, o fata pin up era atat de atractiva din punct de vedere fizic incat convingea pe oricine sa-i lipeasca imaginea pe perete. Imaginile puteau fi decupate din reviste si ziare sau erau tiparite direct sub forma de vederi. De cele mai multe ori admiratorii gaseau pin-up-uri in reviste sau diverse publicatii, sub forma cartilor postale sau ale posterelor. Calendarele erau un alt mijloc pentru publicarea acestui concept grafic precum si ale modelelor pin-up. Colectionarea pin-up-urilor sub forma suporturilor tipografice, avea ca scop afisarea acestora de pereti, de multe ori in spatiile personale ale admiratorilor.

Imaginile provocatoare, la limita dintre erotism si comercial, sub forma de fotografie sau pictura, reprezentau o parte importanta a artei moderne. Publicul le iubea iar cererea in crestere s-a transformat in revolutia culturii pop (de la populara, de consum). Sex-simbolurile puteau fi anonime sau de referinta, precum Marilyn Monroe, Betty Grable, Brigitte Bardot ori Ingrid Bergman.

Femeie fatala, papusa, sex-simbol, pin-up girl este reprezentata de creatorii sai ca femeia ideala. In al Doilea Razboi Mondial pilotii lipeau posterele Pin-up in carlingele avioanelor. Acum sunt cautate de colectionari.

Pin-up-urile sunt considerate opere de arta, versiuni idealizate a ceea ce inseamna, in subiectivitatea unui artist si a unei culturi, frumusetea si seductia feminina. Ilustratia unei pin-up girl reflecta o atitudine si un curent cultural, emanandu-se o atitudine feminina ce contrasteaza cu siguranta de sine si personalitatea puternica.

6 răspunsuri sa “Lectia de pictura – Pin-Up”

 1. Irina martie 20, 2012 la 7:23 AM #

  Frumoasa si delicata lectie de pictura, sunt lucruri pe care poate le-am auzit in treacat, dar pe care, cu siguranta, nu le stiam atat de bine cum am reusit sa le aflu citindu-ti lectia.
  Tabloul de mai sus e cuceritor de-a dreptul prin linii, caldura, imbinarea culorilor, expresia faciala si pozitia corpului protagonistei tale. E de inteles de ce a prins atat de bine in perioada amintita.
  Nu sunt o experta, stii bine, insa desavarsit e unul din cele mai modeste complimente ce iti pot fi atasate lucrarii de azi.

  • mariapopart martie 22, 2012 la 12:12 AM #

   Anii 50 m-au cucerit de cand am vazut primul pin up… 😉

 2. Teo Negură martie 21, 2012 la 11:32 AM #

  Mie imi place acest stil, emana optimism, asa il percep 🙂

  • mariapopart martie 22, 2012 la 12:13 AM #

   Asa e, Teo, fete dragute, vesele si pline de optimism! 🙂

 3. nepoate martie 31, 2012 la 10:04 AM #

  Faina faina, dar tipa cu violoncelul … tipaaa cu violonceeelul nu o vad

 4. mariapopart martie 31, 2012 la 1:52 PM #

  Este si ea, trebuie s-a cauti mai atent 😉 https://mariapopart.files.wordpress.com/2012/02/cello-player.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: