Lectia de pictura – Pop Art

23 apr.

La inceputul anilor ‘60, aparea curentul Pop Art – arta publicului larg. Reprezentantii lui au incercat sa inlocuiasca arta abstracta cu un nou tip de realism, folosind in compozitiile lor obiecte din viata cotidiana, reproduceri din reviste, ilustrate, fotografii, ridicand la nivel de conceptie artistica combinatiile unite intamplator.

Avandu-si inceputurile in Marea Britanie si atingand apogeul in America, spre sfarsitul deceniului 7, miscarea Pop Art preia imaginile din celelalte forme de arta populara: publicitate, benzi desenate, arta urbana, cinema. Miscare ironic-contestatara, Pop Art-ul si-a pastrat conotatia protestatara in multe alte domenii, nu numai in arta.

Cea mai notabila personalitate Pop Art a fost Andy Warhol. El initiaza seria “Sticlele de Coca-Cola” si “Cutiile de conserve”, reprezentari ale obiectelor de uz casnic, produse industriale sau motive de reclama. Ulterior el insereaza in pictura sa fragmente de benzi desenate, cu structuri rezistente sau elastice si chiar reproduce, in unele lucrari, obiecte de dimensiuni reale.

Primele expozitii ale curentului Pop Art american declanseaza o reactie negativa in randul publicului. Cu timpul, insa, aceasta directie incepe sa fie tratata cu seriozitate, gratie expozitiei consacrate colajului si asamblajului, organizata de Museum of Modern Art din New York.

Miscarea Pop Art este una dintre cele mai colorate si „jucause” miscari artistice ale secolului trecut. Inspirata de bogatia imagistica a societatii de consum, ea a intrat rapid si in domenii ca moda sau design interior, ramanand pana in zilele noastre un reper stilistic constant.

Ludica si optimista, chiar daca usor ironica, miscarea Pop Art a adus un strop de frivolitate necesara intr-o lume inca marcata de iesirea din razboi. In zilele noastre, ea constituie o oaza permanenta de culoare in mijlocul „desertificarii” minimaliste.

„Red shoes boulevard” – colaj Pop Art realizat din 41 de decupaje
dimensiune 35 x 25 cm

„Disco night fever” – pictura Pop Art realizata in acuarela
dimensiune 21 x 32 cm

6 răspunsuri sa “Lectia de pictura – Pop Art”

 1. roscata aprilie 25, 2011 la 1:09 PM #

  >Frumos, frumos si interesant! :D:*Cum v'au fost sarbatorile?

 2. Maria aprilie 25, 2011 la 2:58 PM #

  >@ Roscata:Linistite si frumoase, in familie, ca de obicei. Sper ca v-au tihnit si voua si ca nu v-a fost foarte dor de casa… 🙂

 3. roscata aprilie 25, 2011 la 6:17 PM #

  >Ei,nu! 😦 nu am facut nimic,special, pentru Paste, doar am fost in vacanta, dupa cum ai vazut. Nu prea avem nici unul din noi vreo treaba cu sarbatorile. Daca il stii pe Cristi, asa sunt si eu :)). Mai nou, spunem mereu aceleasi lucruri, in acelasi timp, si radem toata ziua unul de altul.

 4. sonia aprilie 26, 2011 la 7:07 PM #

  >Hristos a inviat! iti adresez si aici, in casa talentului tau aceasta binete. Sa fii ocrotita si indrumata spre ceea ce te defineste si te face speciala… Sensibilitatea, talentul, nobletea, bunatatea… Cat despre lucrari, ca de fiecare data minunate, atenta ca de obicei la detalii, expresii, originalitate. "Disco night fever" e preferata mea de pana acum, nu as putea soune de ce, poate imbinarea culorilor, expresivitatea chipului…Succes, Maria!

 5. Maria aprilie 26, 2011 la 10:15 PM #

  >@ Sonia:Adevarat a-nviat! Multumesc de trecere si pentru cuvintele, ca intotdeauna, frumoase si spuse din suflet! Ma bucur mult ca-ti place acea lucrare, este si pentru mine una dintre favorite… 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pop-art(photo) – Renata Vieriu - ianuarie 24, 2016

  […] Ludica si optimista, chiar daca usor ironica, miscarea Pop Art a adus un strop de frivolitate necesara intr-o lume inca marcata de iesirea din razboi. In zilele noastre, ea constituie o oaza permanenta de culoare in mijlocul „desertificarii” minimaliste.https://mariapopart.wordpress.com/2011/04/23/lectia-de-pictura-%E2%80%93-pop-art/ […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: