>Lectia de pictura – Art Nouveau

30 mart.

>

Art Nouveau (termen provenit din limba franceza insemnand Arta noua) este un stil artistic manifestat in artele vizuale, designul si architectura de la inceputul secolului 20. Art Nouveau poate fi, de asemenea, vazuta ca un fel de miscare artistica de tranzitie, formand un preludiu a ceea ce urma sa devina modernismul secolului 20. In acest bloc de artisti si tendinte a trecerii spre modernism pot fi incluse si miscarile artistice cunoscute sub numele de „Jugendstil” in Germania si Olanda, respectiv Sezessionsstil, sau „Secesionism„, in Viena, Austria.


Un punct de maxim in evolutia Art Nouveau a fost Expozitia Universala din anul 1900, tinuta la Paris, in care acest stil considerat „modern” a triumfat in absolut orice. La expozitia de la Torino din anul 1902, Art Nouveau probabil a atins apogeul sau, intrucat designeri din fiecare tara europeana, unde stilul a fost prezent, au expus ceea ce au avut mai valoros.


Conceptia formei este data de linia asimetrica care se termina printr-o miscare ca de bici, ce ii confera un aspect energic si constituie principala caracteristica de ornamental al stilului. Toate formele folosite conventional anterior in alte stiluri artistice sunt redesenate in Art Nouveau, fiind pline de viata, parand a creste si se dezvolta in tot felul de forme amintind de plante ce sunt pe cale de a imboboci sau a inflori.


La fel ca impresionismul, Art Nouveau a fost un gest de rebeliune fata de arta clasica si traditionala. Miscarea s-a bucurat de un mare succes pentru ca reprezentantii acesteia au avut curajul de a depasi barierele de pana atunci ale artei clasice. Nume ca Alphonse Mucha sau Gustav Klimt nu s-au oprit la tablouri, ci au lucrat pentru case de moda sau au creat modele de bijuterii.

„Printemps” – lucrare in stil Art Nouveau realizata in acuarela
dimensiune 30 x 42 cm

6 răspunsuri sa “>Lectia de pictura – Art Nouveau”

 1. roscata martie 30, 2011 la 11:52 PM #

  >Felicitari pentru pictura ;D…mi'a placut mereu franceza, pacat ca nu mi'a ramas intiparita in cap din timpul scolii:(

 2. Brosu Constantin martie 31, 2011 la 12:55 AM #

  >Mmmmm… îmi place lucrarea!Felicitări pentru realizare!

 3. sonia martie 31, 2011 la 8:10 AM #

  >Impresionanta lectia. Arta plastica va fi mereu un izvor nesecat, intotdeauna se vor descoperi noi si noi valente, puncte de plecare pentru toti aceia care au harul acesta, de a manui pensula, creionul, acuarela… In lucrarea ta este impresionanta energia pe care o degaja din imbinarea unor culori care nu te pot duce cu gandul decat spre Primavara…

 4. Maria martie 31, 2011 la 9:26 AM #

  >@ Roscata:Multumesc. Cat despre franceza… se spune ca este limba iubirii, nu-i asa? 😉

 5. Maria martie 31, 2011 la 9:28 AM #

  >@ Constantin:Ma bucur mult ca iti place. Acest gen de pictura era foarte apreciat la inceput de secol. Cred ca mi-ar fi placut sa traiesc in timpurile alea… 🙂

 6. Maria martie 31, 2011 la 9:30 AM #

  >@ Sonia:Am sa mai vin si cu alte lectii de pictura, ca altfel de ce s-ar mai chema "blog de artist"? Si pentru fiecare curent artistic voi incerca, pe cat am sa pot, sa realizez si o lucrare pe masura (stai sa vezi cand voi ajunge la abstract si cubism… :)).Cat despre primavara… E aici deja!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: